Rockens begynnelse

När många tänker på rockmusik idag, speciellt de som inte lyssnar på rock, så tänker de ofta på hårdrocksband som Black Sabbath, vilka snarare närmar sig heavy metal. Delvis gällande hur det låter, men även dess ursprung. Men rockmusikens utveckling börjar långt innan dess, och långt ifrån arbetarklassens England. Istället får vi bege oss till 1940-talets USA. Den afro-amerikanska musikvärlden var oerhört populär hos alla amerikaner oavsett dåtidens samhällsklimat med till exempel Jim Crow-lagar. Framförallt var blues och rhythm and blues stort, men det gällde även gospel och countrymusik. Just när rocken blev en egen genre, och vad som är den första rocklåten har varit omdiskuterat sedan tidigt. Den första rocklåten som nådde Billboards topplista var dock Rock Around the Clock av Bill Haley som släpptes 1955.

Det är dock under 1950-talet som rockmusiken får en riktig grund att stå på. Troligtvis beror det till stor del på att flera vita rockmusiker dyker upp, som bland annat Elvis Presley. Även om han var långt ifrån den enda eller ens den första så har han än idag hos många kultstatus som kungen av rock n’ roll. Men under 1950-talet dyker även andra rockmusiker upp, som Little Richard, Jerry Lee Lewis och Chuck Berry. De fyra är kanske främst de artister som associeras med 1950-talets rock n’ roll era. I början är det nämligen rock n’ roll som musiken kallas, men senare kallas det för bara rock.</p>

1960-talet (men även 1970-talet) anses ofta vara rockmusikens guldålder. Det är under den här tiden som The Beatles slår igenom. Då har rocken spridit sig över Atlanten till Storbritannien där den kommer att ha stort inflytande, och därmed ha en stor roll för rockmusiken framöver. The Beatles är en framgångssaga som kommer att ha inflytande på rockmusiken och dess artister långt efter att de slutat spela. På andra sidan av Atlanten dyker även Bob Dylan upp som med sin folkrock har ett stort genomslag.

Många av de band som vi idag associerar till den klassiska rocken har sitt ursprung i just 1960-talet. Det är band som Led Zeppelin, The Rolling Stones, The Doors och Cream samt artister som Jimi Hendrix, David Bowie och Neil Young. Därtill släpps låtar av bland annat jazz- och soulartister som också tillhör rockmusiken, bland annat av Aretha Franklin, Ray Charles och Nina Simone. Redan här är rockmusiken rätt varierad i sina uttryck.

Det finns oerhört många välkända låtar från denna tid i rockens historia men några av dem är:

  • Rock Around the Clock av Bill Haley (1955)
  • Hound Dog av Elvis Presley (1956)
  • La Bamba av Richie Valens (1958)
  • I Want to Hold Your Hand av The Beatles (1963)
  • Hey Joe av Jimi Hendrix (1966)
  • Whole Lotta Love av Led Zeppelin (1969)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *