Rockens guldålder

En stor del av dessa band och artister fortsätter in i 1970-talet där många av dem har sin storhetstid under andra halvan av rockens guldålder. Främst är det vita artister som är populära, och många av dem kommer från England. Det finns dock fortfarande tydliga länkar till inte bara blues och rhythm and blues utan även soul och folkmusik. Led Zeppelins låt Gallows Pole från 1970 är exempelvis en cover på folk- och bluesartisten Lead Bellys version Gallis Pole från 1939. Samtidigt växer begreppet hårdrock fram för att beskriva den musik som oftast inspirerades av blues rock och som spelades både intensivt och högt. Den lever kvar in på 1980-talet, främst genom band som Guns n’ Roses och Aerosmith. Självklart är det en rockgenre som lever kvar, både i form av nya band men även gamla band som fortfarande släpper ny musik eller gamla band som återförenas för att skapa ny musik.

3 låtar som är bra exempel på 1970-talets hårdrock är:

  • Paranoid av Black Sabbath (1970)
  • Bohemian Rhapsody av Queen (1975)
  • Another Brick in the Wall av Pink Floyd (1979)

Under 1980-talet hade hårdrock delvis utvecklats till heavy metal, en ännu intensivare rock som hade ett mörkare sound och image. Det engelska bandet Black Sabbath var framförallt ett stort inflytande. Trots att heavy metal har sitt ursprung i rockmusiken så är det främst en egen genre som associeras och ofta även överlappar med den. Redan tidigt hade den även egna subgenrer, med band som Iron Maiden, Metallica, Slayer och Dio.

3 låtar som är bra exempel på 1980-talets heavy metal är:

  • Run to the Hills av Iron Maiden (1982)
  • Holy Diver av Dio (1983)
  • One av Metallica (1988)

Under 1980-talet växte även glam metal fram. Till skillnad från heavy metal tog glam metal inspiration från samtidens popmusik i kombination med hårdrocken. Trots att den traditionellt placeras som en subgenre till heavy metal så är den därmed snarare lik rockmusiken. På svenska kallas subgenren pudelrock som referens till det långa, välskötta hår som många av artisterna hade. Några av banden som åtminstone till viss del tillhörde glam metal var Whitesnake, Mötley Crüe, Def Leppard och svenska Europe.

3 låtar som är bra exempel på 1980-talets glam metal är:

  • Don’t Break My Heart Again av Whitesnake (1981)
  • The Final Countdown av Europe (1986)
  • Nobody’s Fool av Cinderella (1986)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *